Friday, June 11, 2010

barley untuk kesihatan kita

barley tuh ape? it's a type of whole grain yang setengah orang cakap, originated from Southeast Asian. there are many benefits of barley okay. 
dietary fiber from barley memang tinggi. and ya. barley ni sangat la bagus untuk lower kan your blood LDL cholesterol sebab barley ni sangat tinggi in its beta-glucan nyer. LDL cholesterol ini sejenis cholesterol yang tak bagus untuk badan kita. beta glucan tuh pon ada orang panggil sebagai soluble fiber

barley ni pon ada jugak contain selenium and  tocotrienols. and kandungan nya dalam barley ni pon tinggi jugak. selenium ngan  tocotrienols tuh sejenis antioxidantsantioxidants tuh pulak bagus untuk lessen the risk for contracting heart disease and cholesterol problems.

antara benefits lain dari barley ni, untuk orang yang ada diabetes, ia akan bantu stabilize kan blood glucose levels. 

so, boleh la jugak tambah kan menu barley ni dalam diet kita kan. and cara  nak buat nyer pon senang jek kan. yang kat market sekarang ni, banyak jugak barley yang raw punyer, so, you beli satu bungkus, and rebus kan jek kat rumah. and makan before each of your 3 meals. 
ermm kenapa kena makan before meals ek? bukan apa, selalu nyer orang cakap, makan fiber ni bagus if kita makan before our meals. sama la macam apple. kita makan before kita makan nasi ke, noodles ke, apa ke.. sebab nyer, bila fiber tuh, kedudukkan nyer dalam perut kita kat bawah sekali, so, senang la dia keluar [bila you pooping nanti :P] and bagi laluan kat daging kicap tuh, ayam masak merah tuh.. hehe keluar ngan senang.. sebab dia dah sapu laluan nak keluar kan tuh bagi lancar jek.. make sense? hihihihi :D

so, bila your digestive system run smoothly, you tak kan ada masalah nak buang air.. kan.. tak dek la kena sembelit.. your usus pon, bagus jek.. sihat! 
nak post gambar usus saja tanpa tags tuh, tapi agak geli sikit..
so yang ni kurang geli? hehe

untuk perempuan yang tengah ber-postmenopausal ni, barley ni jugak bagus untuk you all. sebab nyer, dia boleh slow kan progression of atherosclerosis. atherosclerosis ini apa pulak? uishh terbelit lidah menyebut nyer.. nak spell tuh pon, tengok kan google banyak kali.. nanti salah eja, bagi maksud lain plak kan.. hehe. ok ok, ia nya the build-up of plaque that narrows the blood vessels. tak caya? America Heart Journal pernah bincang kan hal ni. check la..

so barley ni, overall, boleh maintain kan your overall health in the long term period. wahh.. bagus kan! sebab nyer barley ni actually, one of the richest sources of both soluble and insoluble fiber. siapa siapa yang ada masalah ngan buah pinggang [kidney problem], or nak cure kan the grief of heart, di galakkan ambik barley ni banyak sikit kay. 

Ibn Maja pernah cakap yang: Whenever a person of the family of Prophet S.A.W fell sick, it was ordered that barley gruel should be prepared for him. He stated “it removes the grief of the patients heart, removes its weakness as any of you removes the dirt from your face after washing it”. (Ibn Maja)

quote atas ni, saja nak relate kan ngan kebaikkan barley untuk our heart.. hehe


 :D :D :D :D :D

toodles~

2 comments:

  1. Banyak betul khasiat barli ni. Bila baca artikel ni, barulah teringat dah lama rasanya tak minum air barli.

    ReplyDelete
  2. oktant: banyak kan.. kita jek yang tak taw.. hehe

    ReplyDelete