bentuk sebenar wasabi sebelum dijadikan paste macam ni.
and dekat kedai selalu nya jual yang dah siap di-remix kan dengan bahan lain jugak. so jadi lah dia dalam bentuk paste macam ni. my brother suka sangat beli wasabi paste ni. katanya satu tiub seminggu jek tahan if dengan dia.. aishh..
oh ya, sekarang ni pun kit kat dah ada berperisa wasabi tau. tapi i tak pernah try lagi.. so tak tau la rasa dia macam mana.
oh ya, berbalik kedapa topic asal. wasabi ni selalunya digunakan sebagai bahan perasa/perisa dalam makanan. wasabi ni sebenarnya tak pedas. cuma hawa dia tu bila menusuk ke hidung, fuh! menyengat! hehehe tu yang nampak orang kadang-kadang tu sampai berair mata time makan wasabi ni.
cara makan wasabi ni lebih kurang macam kita makan nasi dengan sambal belacan tu la..
cuma nya, wasabi ni, rasa dia tu last sekejap jek. maknanya time you makan tu jek la terasa menyengat tu. tapi if you makan sambal belacan, lepas you habis makan pun, kadang-kadang tu terasa pedas tu lagi.. tapi itu sebab guna cili padi la.. if guna cili besar, tak dek rasa pedas sangat pun.. kan kan..
the japanese suka mix kan wasabi ni dengan soy sauce then tuang dalam nasi yang diaorang nak makan tu.
so nak cakap yang, the burning sensation of wasabi ni, untuk orang-orang yang gemarkan rasa nya jek boleh tolerate. rasa i la.. hehe
and untuk health benefits of wasabi ni pulak, hari tu i ada terbaca yang wasabi ni contain chemical yang bernama isothiocyanates. chemical ni adalah agent untuk anti-cancer. dalam broccoli, dalam cabbage pun ada jugak chemical ni.
and hari tu ada sorang ni cakap [i tak pasti dia tu doctor ke tidak. tadi dia kerja dekat hospital], wasabi boleh bantu orang sakit asthma and orang yang ada allergic pada makanan laut. tapi i tak sure la betul ke tidak. sebab i pun bukan la orang yang ada allergic yang chronic dengan seafood. so effects dia pun tak tak sure macam mana.
and untuk sesiapa yang senang terkena food allergies or food poisoning, boleh la amalkan makan wasabi ni okay. sebab wasabi ni pun bertindak sebagai anti-bacteria and kandungan wasabi ni boleh stop-kan growth of certain bacterias that cause food poisoning.
myth or fact:
rarely restaurant serve the "real" wasabi to the customers as the wasabi itself is very expensive and the wasabi is hard to grow.
if statement dekat atas ni betul, means, untuk dapat kan health benefit of the wasabi yang betul-betul, you kena makan wasabi yang original la maknanya. sebab wasabi tipu-tipu tu tak kan beri kesan apa-apa...
toodles~
No comments:
Post a Comment