Friday, June 25, 2010

migraine! kepala kuh sakit.




Ramai orang yang menghidapi migraine ni. Ia nyer lain sikit dari headache biasa. Bukan yang pening sikit sikit tuh. Migraine ni teruk taw. Perit sangat sangat. Ermm. Tapi Thank God la, I tak pernah kena lagi. Tapi, ada relatives I yang menghidap migraine ni. And ada sorang aunty I, dah passed away sebab migraine ni. Doctor kata, migraine dia dah tahap critical, and blood vessel dia kembung, and pecah! Seram I dengar.
So, jom kita tengok apa penyebab migraine ni. Yang I tau, setiap orang yang ada migraine ni, penyebab dia lain lain. So, penyebab nyer berbeza and sangat la banyak. Ada yang disebab kan caffeine, strong smell of perfume, and kadang kadang tuh makanan dalam tin pon jadi penyebab nyer. Maybe smell dia kot. Or maybe ingredients dalam bahan makanan tuh. Oh ya, untuk orang yang ada migraine ni, kurang kan makan makanan yang banyak lemak okay. Sebab nyer, bila your bloodstream banyak sangat kandungan fat ni, your hormone level will fluctuate. So, disebab kan hormone level you tak menentu, senang you dapat migraine nanti.
u ntuk reduce kan you nyer migraine, banyak kan la amek makanan or fruits yang ada kandungan antioxidants. Minum green tea ke.. pon bagus apa. And vitamin D pon boleh kurang kan migraine ni. So, amalkan kan la makan ikan, and sayur hijau banyak banyak ye.
Bila you terkena serangan migraine tuh, amek ice pack, letak kan kat tengkuk, and kat dahi you. Biar tense dia tuh kurang sikit. Urut gently kat atas eye brows you, kat dahi.. and kat tengkuk and leher. Jangan massage yang kuat kuat.. nanti lain plak jadi nyer. Kita tak mau tambah kan tense kat tempat tempat berkenaan, so, semua pon, kena buat lembut lembut jek.

Bila you terkena migraine time you kat tengah tengah crowds, cuba pegi kat tempat yang quiet sikit. Yang gelap sikit. Tak mau kasi sinar matahari tuh, terkena straight kat you. Sebab kadang tuh, sinar matahari ni, bila tengah tengah panas ni, boleh sakit kan lagi you. Lagi pening kan you. Silau dia tuh kadang tuh tak bagus untuk kita. If you suka tanned kan kulit, okay jek :P
Oh ya, lupa nak mention. Migraine ni, bila dah tahap critical, you akan selalu kena nausea, and maybe vomit terus. You akan rasa gelap jek dunia ni. Nak bukak mata pon kadang tuh susah gila. And vision you kadang tuh jadi blur. And, WOMEN ARE LIKELY TO HAVE MIGRAINE THAN MAN. And paling teruk, if you kena migraine time pregnant.. susah woo. Kesian kat baby you nanti.

Cepat cepat la buat appointment ngan doctor untuk rawat your migraine ye. Yer la, doctor kan lagi expert pasal menda menda ni. Paling bagus lagi, if you pegi jumpa specialist dia okay.
:D

toodles~ 

9 comments:

  1. whoa.. byk info!
    thanks for sharing!

    ReplyDelete
  2. dewi: welcome.. hope dapat membantu.. :D

    ReplyDelete
  3. nice info.. thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  4. nina nurziana: get well soon? who? me? hehe.. no la.. ini just untuk share2 jek.. i tak pernah kena lagi.. and mintak2 tak la kan.. heehee.. thanks for being concern anyway :D

    ReplyDelete
  5. quite useful information that you mind telling

    ReplyDelete
  6. quite useful information that you mind telling

    ReplyDelete